Lijekovi na recept

Nalazite se na stranicama s opštim podacima. Za pristup stručnim podacima morate se .

Proizvodi

 1. PENTILIN otopina za injekcije/infuzije

  PENTILIN otopina za injekcije/infuzije (pentoksifilin)

  Povoljno hemoreološko djelovanje pentoksifilina u prvom je redu posljedica smanjenja viskoznosti krvi i povećanja elastičnosti (deformabilnosti) eritrocita. Tokom liječenja pentoksifilinom kod bolesnika se pojačava periferni protok krvi i protok krvi u mozgu. Pri oralnom i intravenskom davanju pentoksifilina zabilježeno je povišenje tkivnog parcijalnog pritiska kisika u mišićima ishemičnih donjih ekstremiteta, u moždanoj kori i moždanom likvoru, povišenje parcijalnog pritiska kisika u arterijskoj krvi te u tkivu mrežnice. Poboljšanje oksigenacije ovisilo je o dozi.
 2. PENTILIN tablete s produženim oslobađanjem

  PENTILIN tablete s produženim oslobađanjem (pentoksifilin)

  Povoljno djelovanje pentoksifilina u prvom je redu posljedica smanjenja viskoznosti krvi i povećanja elastičnosti eritrocita. Snažno koči spontanu i potaknutu agregaciju trombocita i potiče sintezu prostaciklina. Liječenjem pentoksifilinom pojačava se periferni protok krvi i protok krvi u mozgu. Također se povećava parcijalni tlak kisika u mišićima ishemičnih donjih ekstremiteta. Jednako tako događa se i u moždanoj kori, moždanom likvoru, arterijskoj krvi i tkivu mrežnice.
 3. PREGABIO kapsula, tvrda

  PREGABIO kapsula, tvrda (pregabalin)

  Lijek Pregabio spada među lijekove koji se koriste za liječenje epilepsije i generaliziranog anksioznog poremećaja kod odraslih. Periferna i centralna neuropatska bol: Pregabio se koristi za liječenje dugotrajnog bola uzrokovanog oštećenjem nerava. Periferna neuropatska bol može uzrokovati različite bolesti, npr. šećernu bolest ili herpes zoster. Bol se može opisati kao vrućina, žarenje, pulsirajuća bol, sijevajuća bol, probadanje, oštra bol, grčevi, stalni tupi bol, trnci, utrnulost, bockanje. Periferna i centralna neuropatska bol može biti povezana i sa promjenama raspoloženja, poremećajem spavanja te umorom (iscrpljenošću), a može uticati na tjelesno i socijalno funkcioniranje i ukupni kvalitet života. Epilepsija: Lijek Pregabio se koristi za liječenje određenog oblika epilepsije (parcijalnih napada sa sekundarnom generalizacijom ili bez nje) kod odraslih. Ljekar će propisati lijek Pregabio kao pomoć za liječenje epilepsije, ako s lijekovima koje trenutačno koristite ne držite bolest pod kontrolom. Lijek Pregabio morate uzimati pored tih lijekova. Lijek Pregabio nije namijenjen tome da bi ga uzimali samoga, već ga uvijek treba koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima protiv epilepsije. Generalizirani anksiozni poremećaj: Lijek Pregabio se koristi za liječenje generaliziranog anksioznog poremećaja. Simptomi te bolesti su dugotrajna pretjerano izražena tjeskoba i zabrinutost, koje bolesnik teško drži pod kontrolom. Poremećaj ove vrste može uzrokovati i nemir ili osjećaj napetosti ili bezizlaznosti, bolesnik se brzo umori, ima smetnje u koncentraciji ili se ne može prisjetiti, razdražljiv je, ima napete mišiće i poremećaje spavanja. To se razlikuje od stresa i opterećenosti u svakodnevnom životu.
 4. PRENESSA tablete

  PRENESSA tablete (perindopril)

  Lijek Prenessa namijenjen je liječenju povišenog krvnog pritisaka, smanjenju rizika od srčanih zbivanja kao što je srčani udar, u bolesnika sa stabilnom koronarnom bolesti (stanje u kojem je opskrba srca krvlju prekinuta ili smanjena) i onih koji su već imali srčani udar i/ili operaciju kojom se poboljšava protok krvi kroz srce širenjem krvnih žila koje ga opskrbljuju krvlju te za liječenje zatajenja srca (stanje u kojem srce ne može dopremiti dovoljnu količinu krvi koja je potrebna tijelu).
 5. PRENEWEL tablete 2 mg/0,625 mg i 4 mg/1,25 mg

  PRENEWEL tablete 2 mg/0,625 mg i 4 mg/1,25 mg (perindopril/indapamid)

  Lijek je namijenjen liječenju esencijalne hipertenzije bolesnika u kojih se krvni pritisak ne može primjereno regulirati samo perindoprilom. Prenewel - supstitucijsko liječenje bolesnika koji su već kontrolirani perindoprilom i indapamidom koji se primjenjuju istodobno u istim dozama. Prenewel tablete sadrže dvije djelatne tvari: perindopril i indapamid. Perindopril pripada skupini inhibitora angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE inhibitori). Tokom liječenja perindoprilom krvne se žile šire, što dovodi do sniženja krvnog pritisaka i povećanja dotoka krvi i kisika u srčani mišić i druge organe. Indapamid pripada skupini diuretika. On djeluje povećavajući izlučivanje soli i vode u bubrezima i na taj način snižava povišeni krvni pritisak. Osim toga, on također snižava krvni pritisak djelujući na napetost krvnih žila i smanjujući otpor protoku krvi u krvnim žilama. Svaka od ovih djelatnih tvari smanjuje krvni pritisak, one zajednički doprinose kontroli krvnog pritisaka.
 6. PRENEWEL tablete 8 mg/2,5 mg

  PRENEWEL tablete 8 mg/2,5 mg (perindopril/indapamid)

  Lijek je namijenjen liječenju esencijalne hipertenzije bolesnika u kojih se krvni pritisak ne može primjereno regulirati samo perindoprilom. Prenewel 8 mg/2.5 mg - supstitucijsko liječenje bolesnika koji su već kontrolirani perindoprilom i indapamidom koji se primjenjuju istodobno u istim dozama. Prenewel tablete sadrže dvije djelatne tvari: perindopril i indapamid. Perindopril pripada skupini inhibitora angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE inhibitori). Tokom liječenja perindoprilom krvne se žile šire, što dovodi do sniženja krvnog pritisaka i povećanja dotoka krvi i kisika u srčani mišić i druge organe. Indapamid pripada skupini diuretika. On djeluje povećavajući izlučivanje soli i vode u bubrezima i na taj način snižava povišeni krvni pritisak. Osim toga, on također snižava krvni pritisak djelujući na napetost krvnih žila i smanjujući otpor protoku krvi u krvnim žilama. Svaka od ovih djelatnih tvari smanjuje krvni pritisak, one zajednički doprinose kontroli krvnog pritisaka.

Opisi lijekova i drugih proizvoda služe upoznavanju njihovih osobina i nisu prodajni katalog.

Tekst opisuje lijek koji se može izdavati isključivo na recept. Prikladnost primjene lijeka kod pojedinog bolesnika može procijeniti samo ljekar. Za sve dodatne informacije obratite se svom ljekaru ili farmaceutu.

Prijava neželjenih dejstava
Ukoliko želite prijaviti neželjena dejstva lijeka, molim vas da ispunite niže navedeni obrazac.