Krkina priča započela je 1954. godine, kada je Boris Andrijanič osnovao farmaceutski laboratorij Krka u Novome Mestu u Sloveniji.

Stabilan rast prodaje, investicije, brojni razvojni projekti i poslovna uspješnost učinili su da narastemo u jednu od vodećih generičkih farmaceutskih tvrtki na svijetu.

PROIZVODNJA FARMACEUTIKA ZAPOČINJE U DVAMA MALIM LABORATORIJIMA

Farmaceutski laboratorij Krka u Novome Mestu osnovan je 23. travnja 1954. Redovita proizvodnja započela je ujesen iste godine, u dvama malim laboratorijima te u postrojenjima za proizvodnju i pakiranje u centru Novog Mesta. Samo pet godina poslije, Krka se nalazila među top pet farmaceutskih tvrtki u bivšoj Jugoslaviji. Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća proizvodnja je premještena na lokaciju u Ločni u Novome Mestu. Promjena strategije, odnosno zamjena licenciranih proizvoda vlastitim generičkim lijekovima, odredila je smjer Krkina poslovanja za sljedeća desetljeća.

1954–1984

Slide image
1954
Farmaceutski laboratorij Krka u Novome Mestu osnovan je 23. travnja, na inicijativu Borisa Andrijaniča, direktora Okružne ljekarne u Novome Mestu. Godine 1956. laboratorij je preimenovan u Tovarna zdravil Krka.
Slide image
1959
Krka je podnijela prvi zahtjev za patent za svoj lijek protiv dijabetesa Tolbusal.
Slide image
1962
Sagrađena je nova tvornica s laboratorijima u Ločni u Novome Mestu. Naši farmaceutski i drugi proizvodi uvedeni su na strana tržišta.
Slide image
1973, 1974
Lječilišta Dolenjske toplice i godinu nakon toga Šmarješke toplice došla su pod upravu Krke te je u tvrtki započeo razvoj lječilišta.
Slide image
1975
Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je proizvodnju Krkinih prvih antibiotika.
Slide image
1981
Sastavili smo dokumentaciju za regulatorno odobrenje za naš prvi generički lijek s nifedipinom, kako bismo proveli svoju stratešku odluku da odobrene proizvode zamijenimo vlastitim inovativnim generičkim lijekovima.

ŠIRENJE MEĐUNARODNE PRISUTNOSTI

Proširili smo svoju marketinšku mrežu, osnovali prve podružnice i predstavništva u inozemstvu te povećali svoju vertikalno integriranu proizvodnju. Kao odgovor na društvene i političke promjene, započeli smo ciljati zapadnoeuropska tržišta. Sredinom 1990-ih izvozili smo više od 70% svojih proizvoda. Krka je postala globalni igrač, s više od 4500 zaposlenika, novim proizvodim lokacijama u Sloveniji, Poljskoj i Ruskoj Federaciji te 28 podružnica i predstavništava u inozemstvu.

1985–2004

Slide image
1985
Radničko vijeće imenovalo je Miloša Kovačiča novim predsjednikom Uprave.
Slide image
1988
Krka je dobila odobrenje za stavljanje u promet za Enap, lijek protiv hipertenzije, koji je postao europski standard te je više desetljeća bio Krkin vodeći proizvod.
Slide image
1989
Omeprazol je obilježio novu eru liječenja bolesti povezanih s povećanim lučenjem želučane kiseline. Krka je bila među prvim farmaceutskim tvrtkama koje su novu molekulu učinile dostupnom liječnicima.
Slide image
1989, 1990
Imali smo odobrenja za stavljanje u promet za više od 100 proizvoda u više od 250 farmaceutskih oblika.
Slide image
1995
Otvoreno je naše prvo postrojenje za razvoj proizvoda i kontrolu kvalitete, što je bio odlučan pomak prema razvoju internih generičkih farmaceutskih proizvoda.
Slide image
1996
Plasirali smo Holetar, svoj prvi lijek za snižavanje razine kolesterola. Podržali smo uporabu međunarodnih smjernica za liječenje povišenog kolesterola, što i nastavljamo činiti.
Slide image
1996, 1997
Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto postala je najveće dioničko društvo u Sloveniji, s više od 90.000 dioničara. Krkine dionice bile su dostupne na Ljubljanskoj burzi.
Slide image
2001
U Poljskoj je otvoren novi centar za proizvodnju i distribuciju, koji je bio prva Krkina tvornica izvan Slovenije.
Slide image
2001
Dobili smo regulatorno odobrenje za losartan, našu prvu tvar iz skupine lijekova poznatih kao sartani. Uslijedili su drugi sartani, poput valsartana i telmisartana. Sartani i njihove kombinacije s drugim lijekovima za snižavanje tlaka jedna su od ključnih skupina lijekova za krvni tlak.
Slide image
2002
Otvorili smo tvornicu Notol na našoj glavnoj proizvodnoj lokaciji u Ločni u Novome Mestu. Ta je tvornica trenutačno najveći investicijski projekt, koji donosi znatno povećanje proizvodnih kapaciteta.
Slide image
2003
U Ruskoj Federaciji otvoreno je suvremeno postrojenje za proizvodnju krutih farmaceutskih oblika Krka-Rus.

OSIGURANA VISOKA POZICIJA MEĐU VODEĆIM GENERIČKIM FARMACEUTSKIM TVRTKAMA

Krka je jedna od vodećih svjetskih generičkih farmaceutskih tvrtki, s fokusom na generičke farmaceutske proizvode koji se izdaju na recept, a koje na tržište stavljamo pod vlastitim robnim markama. Kontinuirana ulaganja u istraživanje i razvoj rezultiraju stvaranjem novih proizvoda, koji čine više od trećine ukupne prodaje tvrtke. Od 2013. godine gotovo polovica svih Krkinih zaposlenika radi u više od 45 podružnica i predstavništava u inozemstvu, organiziranih u šest prodajnih regija. Naši proizvodi dostupni su na 70 tržišta, od Lisabona do Vladivostoka.

2005–present

Slide image
2005
Treći predsjednik Uprave i generalni direktor Jože Colarič preuzeo je upravljanje Krkom.
Slide image
2005
Započela je probna proizvodnja u tvornici Krka Farma u Jastrebarskom u Hrvatskoj. Redovita proizvodnja započela je godinu dana poslije.
Slide image
2007
Otvorila se tvornica djelatnih tvari Sinteza 4, na proizvodnoj lokaciji u Ločni u Sloveniji, koja je znatno ojačala tvrtkin vertikalno integriran model proizvodnje.
Slide image
2007
Kupnjom njemačke tvrtke TAD Pharma ušli smo na najveće tržište u regiji zapadne Europe.
Slide image
2010
Prodaja proizvoda i usluga nadmašila je 1 milijardu eura, što je značilo da smo postigli ključnu prekretnicu u prodaji.
Slide image
2010
Dodijelili smo 40. Krkine nagrade i primili državni Zlatni orden za zasluge.
Slide image
2012
U travnju je prvi put održana naša društveno odgovorna kampanja Krkin tjedan dobročinstva i volontiranja.
Slide image
2013
Predstavljen je naš prvi onkološki lijek Meaxin (imatinib), koji je obilježio ulazak tvrtke na jedno od najbrže rastućih terapijskih područja.
Slide image
2015
Započela je proizvodnja u tvornici Notol 2, kao Krkin najveći investicijski projekt, koji nam je osigurao kapacitet proizvodnje od 5 milijardi gotovih proizvoda godišnje.
Slide image
2015
Tvornica Sinteza 1, koja je otvorena u Krškom u Sloveniji, povećala je naš kapacitet proizvodnje djelatnih tvari.
Slide image
2017
Ušli smo u partnerstvo s istovrsnom kineskom tvrtkom te formirali zajednički pothvat Ningbo Krka Menovo u gradu Ningbo u Kini.
Slide image
2018
Slovenski poslovni dnevnik Finance proglasio je Krku najboljim proizvođačem u Sloveniji i dodijelio nam nagradu za tvornicu godine.
Slide image
2019
Otvoren je RKC 4, naša ključna investicija u istraživanje i razvoj radi osiguranja kvalitete u nadolazećim godinama.
Slide image
2020
Prvi put u svojoj povijesti dosegli smo dvije važne točke u prodaji: prodano je 15 milijardi tableta i kapsula te je ostvaren prihod od 1,5 milijardi eura.
Slide image
2021
Proslavili smo 50. Krkine nagrade tako što smo objavili najbolje istraživačke radove i primili državni Orden za zasluge.
Slide image
2022
Unaprijedili smo održivo (ESG) upravljanje Krka grupom usvajanjem Politike održivosti (ESG) i strateških ciljeva održivosti.

Istražite više

Multiparty banner 1

RAZVOJNA STRATEGIJA

Petogodišnja razvojna strategija Krka grupe služi kao nacrt naših budućih operacija.

VIŠE

ODRŽIVOST

Možemo se smatrati uspješnima samo ako naš uspjeh pozitivno utječe na okoliš i zajednicu.

VIŠE

ZAPOSLENJE

Stojimo rame uz rame kako bismo njegovali okolinu izgrađenu na uzajamnom povjerenju, poštovanju, suradnji, cjeloživotnom učenju i odgovornom stavu prema poslu koji radimo.

VIŠE