Lijekovi na recept

Nalazite se na stranicama s opštim podacima. Za pristup stručnim podacima morate se .

Proizvodi

 1. TANYZ ERAS tablete s produženim oslobađanjem

  TANYZ ERAS tablete s produženim oslobađanjem (tamsulozin)

  Tamsulozin opušta mišiće u prostati i mokraćnom sistemu Opuštanjem mišića tamsulozin omogućava lakše protjecanje mokraće i olakšava mokrenje. Nadalje, on smanjuje nagon na mokrenje. Tamsulozin se propisuje muškarcima za ublažavanje simptoma od strane mokraćnog sistema uzrokovanih povećanom prostatom (dobroćudno povećanje prostate). Ovi simptomi mogu uključivati poteškoće pri mokrenju (slabi mlaz urina), kapanje mokraće, pojačan nagon na mokrenje i često mokrenje tokom noći kao i tokom dana.
 2. TANYZ kapsule sa prilagođenim oslobađanjem, tvrde

  TANYZ kapsule sa prilagođenim oslobađanjem, tvrde (tamsulozin)

  Lijek Tanyz namijenjen je liječenju simptoma donjeg urinarnog trakta povezanih s benignom hiperplazijom prostate.
 3. TENOX tablete

  TENOX tablete (amlodipin)

  Arterijska hipertenzija: Amlodipin se koristi za liječenje pacijenata s visokim krvnim pritiskomkao monoterapija ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivima (diuretici, inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima / ACE inhibitori/, beta blokatori, alfa blokatori). Angina pektoris: liječenje hroničnestabilne angine i Prinzmetalove vazospastične angine. Ovaj lijek može se koristiti kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima.
 4. TEOTARD kapsule s produženim oslobađanjem, tvrde

  TEOTARD kapsule s produženim oslobađanjem, tvrde (teofilin)

  Teofilin djeluje spazmolitički (opuštanje glatkih mišića bronha, koronarnih arterija, bubrežnih krvnih žila…), protuupalno (smanjivanje kasne reakcije, kočenje proliferacije limfocita T, izlučivanja citokina, inhibicija djelovanja eozinofila, makrofaga, mastocita…), a ima hemodinamske (pozitivno inotropno, kronotropno, povećanje udarnog i minutnog volumena…) i ekstrapulmonalne (poticanje centra za disanje, jačanje kontraktilnosti dišnih mišića…) učinke.
 5. TOLURA tablete

  TOLURA tablete (telmisartan)

  Tolura (telmisartan) pripada grupi lijekova poznatih kao antagonisti receptora angiotenzina II. Angiotenzin II je supstanca koja se stvara u ljudskom tijelu i dovodi do sužavanja krvnih žila, čime se povisuje krvni pritisak.Tolura blokira učinak angiotenzina II, tako da se krvne žile šire, a krvni pritisak snižava.
 6. TORECAN obložene tablete

  TORECAN obložene tablete (tietilperazin)

  Torecan pripada skupini lijekova koji se nazivaju fenotiazini. Lijek utiče na strukture u produženoj moždini koji regulišu fiziološke procese povezane sa povraćanjem. Time blokira reakciju organizma na podražaje koji izazivaju mučninu i povraćanje. Torecan djeluje i na centre u centralnom nervnom sistemu koji normaliziraju i usklađuju podražaje iz organa za ravnotežu u unutrašnjem uhu i aparata za kretanje, te na taj način olakšava razne oblike vrtoglavice.
 7. TORECAN otopina za injekcije

  TORECAN otopina za injekcije (tietilperazin)

  Torecan pripada skupini lijekova koji se nazivaju fenotiazini. Lijek utiče na strukture u produženoj moždini koji regulišu fiziološke procese povezane sa povraćanjem. Time blokira reakciju organizma na podražaje koji izazivaju mučninu i povraćanje. Torecan djeluje i na centre u centralnom nervnom sistemu koji normaliziraju i usklađuju podražaje iz organa za ravnotežu u unutrašnjem uhu i aparata za kretanje, te na taj način olakšava razne oblike vrtoglavice.
 8. TORENDO filmom obložene tablete

  TORENDO filmom obložene tablete (risperidon)

  Lijek Torendo se upotrebljava za liječenje shizofrenije, za liječenje umjerenih do jakih maničnih epizoda, povezanih s bipolarnim poremećajima,  za kratkotrajno liječenje (do 6 sedmica) dugotrajne agresije u bolesnika s umjerenom do jakom Alzheimerovom demencijom, koji ne reaguju na nefarmakološke postupke i kod kojih postoji rizik za samoozljeđivanje ili ozljeđivanje drugih, za kratkotrajno (do 6 sedmica) simptomatsko liječenje dugotrajne agresije kod poremećaja ponašanja u djece u dobi od najmanje 5 godina i u adolescenata s ispodprosječnim intelektualnim sposobnostima ili kod psihički manje razvijenih adolescenata, dijagnosticirano prema kriterijima DSM-IV, u kojih agresivno ili drugo destruktivno ponašanje zahtijeva farmakološko liječenje. Farmakološko liječenje mora biti dio cjelovitog programa koji uključuje i psihosocijalne, te obrazovne mjere. Preporučeno je da risperidon propisuje specijalist neuropedijatar, pedopsihijatar ili ljekar koji je dobro upoznat s liječenjem poremećaja ponašanja u djece i adolescenata.  
 9. TORENDO Q-TAB raspadljive tablete za usta

  TORENDO Q-TAB raspadljive tablete za usta (risperidon)

   Lijek Torendo se upotrebljava za liječenje shizofrenije, za liječenje umjerenih do jakih maničnih epizoda, povezanih s bipolarnim poremećajima, za kratkotrajno liječenje (do 6 sedmica) dugotrajne agresije u bolesnika s umjerenom do jakom Alzheimerovom demencijom, koji ne reaguju na nefarmakološke postupke i kod kojih postoji rizik za samoozljeđivanje ili ozljeđivanje drugih, za kratkotrajno (do 6 sedmica) simptomatsko liječenje dugotrajne agresije kod poremećaja ponašanja u djece u dobi od najmanje 5 godina i u adolescenata s ispodprosječnim intelektualnim sposobnostima ili kod psihički manje razvijenih adolescenata, dijagnosticirano prema kriterijima DSM-IV, u kojih agresivno ili drugo destruktivno ponašanje zahtijeva farmakološko liječenje. Farmakološko liječenje mora biti dio cjelovitog programa koji uključuje i psihosocijalne, te obrazovne mjere. Preporučeno je da risperidon propisuje specijalist neuropedijatar, pedopsihijatar ili ljekar koji je dobro upoznat s liječenjem poremećaja ponašanja u djece i adolescenata.  
 10. TRAMADOL KRKA kapsule, tvrde

  TRAMADOL KRKA kapsule, tvrde (tramadol)

  Tramadol Krka kapsule se primjenjuju za liječenje umjerene do jake boli.

Opisi lijekova i drugih proizvoda služe upoznavanju njihovih osobina i nisu prodajni katalog.

Tekst opisuje lijek koji se može izdavati isključivo na recept. Prikladnost primjene lijeka kod pojedinog bolesnika može procijeniti samo ljekar. Za sve dodatne informacije obratite se svom ljekaru ili farmaceutu.

Prijava neželjenih dejstava
Ukoliko želite prijaviti neželjena dejstva lijeka, molim vas da ispunite niže navedeni obrazac.