Lijekovi na recept

Nalazite se na stranicama s opštim podacima. Za pristup stručnim podacima morate se .

Proizvodi

  1. PENTILIN otopina za injekcije/infuzije

    PENTILIN otopina za injekcije/infuzije (pentoksifilin)

    Povoljno hemoreološko djelovanje pentoksifilina u prvom je redu posljedica smanjenja viskoznosti krvi i povećanja elastičnosti (deformabilnosti) eritrocita. Tokom liječenja pentoksifilinom kod bolesnika se pojačava periferni protok krvi i protok krvi u mozgu. Pri oralnom i intravenskom davanju pentoksifilina zabilježeno je povišenje tkivnog parcijalnog pritiska kisika u mišićima ishemičnih donjih ekstremiteta, u moždanoj kori i moždanom likvoru, povišenje parcijalnog pritiska kisika u arterijskoj krvi te u tkivu mrežnice. Poboljšanje oksigenacije ovisilo je o dozi.
  2. PENTILIN tablete s produženim oslobađanjem

    PENTILIN tablete s produženim oslobađanjem (pentoksifilin)

    Povoljno djelovanje pentoksifilina u prvom je redu posljedica smanjenja viskoznosti krvi i povećanja elastičnosti eritrocita. Snažno koči spontanu i potaknutu agregaciju trombocita i potiče sintezu prostaciklina. Liječenjem pentoksifilinom pojačava se periferni protok krvi i protok krvi u mozgu. Također se povećava parcijalni tlak kisika u mišićima ishemičnih donjih ekstremiteta. Jednako tako događa se i u moždanoj kori, moždanom likvoru, arterijskoj krvi i tkivu mrežnice.

Opisi lijekova i drugih proizvoda služe upoznavanju njihovih osobina i nisu prodajni katalog.

Tekst opisuje lijek koji se može izdavati isključivo na recept. Prikladnost primjene lijeka kod pojedinog bolesnika može procijeniti samo ljekar. Za sve dodatne informacije obratite se svom ljekaru ili farmaceutu.

Prijava neželjenih dejstava
Ukoliko želite prijaviti neželjena dejstva lijeka, molim vas da ispunite niže navedeni obrazac.